slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Съвети за мързеливи плувци #4

Съвет #4 – Ранно изплуване при свободен стил

Повечето наистина мързеливи плувци правят всичко възможно да избегнат плуването. Дори понякога правят възможно най-дългото оттласкване така, че да се плъзнат възможно най-надалече във водата и по този начина да са максимално близо до другия край на басейна.

Докато на теория това има смисъл, повечето от тези плувци губят твърде много от кинетичната енергия по време на дългото обтекаемо плъзгане. Ако се плъзгате докато спрете... или просто твърде дълго... тогава ще трябва да преодолеете ИНЕРЦИЯТА, когато се опитате да ускорите отново в средата на басейна. Онези от вас, които са пробвали ТОЗИ номер ЗНАЯТ, че няма нищо мързеливо в това.

Наистина мързеливите (и умни) плувци знаят, че чрез ПО-РАННИЯ старт на плувната част от дължината, той ще запази по-голяма част от кинетична енергия от стената. Това означава, че първите загребвания могат в действителност да бъдат по-лесни, тъй като ръцете просто ПОМАГАТ на тялото във водата, а не им се налага да го ПРЕДВИЖВАТ НАПРЕД.

Когато се оттласнете от стената, ще сте по-бързи, отколкото в която и да е част то дължината. Ако се плъзгате докато спрете, вие губите цялата тази скорост и кинетична енергия. Ако започнете с първото загребване и изплуване над водата докато все още имате някаква скорост, ще ПОДДЪРЖАТЕ тази скорост в продължение на първите няколко загребвания от дължината. Тази скорост ще се отрази в по-лесното преплуване на разстоянието и в действителност ще скъси дистанцията МНОГО повече, отколкото ще го направи мързеливото оттласкване.

Съвет #4 – Ранно изплуване при свободен стил

Бъдете наистина мързеливи. Започнете първото си загребване при свободен стил по-рано отколкото смятате, че е необходимо (това е така, ако сте прочели останалите статии за мързеливи плувци и вече заемате ИДЕАЛНО обтекаемо положение на тялото). Първото загребване ще ви се стори по-леко и лесно, и ще ви помогне да поддържате по-висока скорост за малко по-дълъг период от време.

Автор: Glenn Mills
Източник: GoSwim

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer