slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Плувна техника при плуване на стил гръб: защо Lenny Krayzelbugr е толкова бърз?

Плувна техника при плуване на стил гръб: защо Lenny Krayzelbugr е толкова бърз?

Защо Lenny е толкова бърз? Заради мощните му загребвания и ритане? Несъмнено, Lenny има изключително ефективно загребване и ритане. В противен случай, той няма са е шампионът на Гръб, който той е. Но основната характеристика е, че тялото му създава много малко съпротивление: той наистина е в обтекаемо положение! Как Lenny постига това? Нека погледнем положението на тялото му във водата:

 

 

 

1. Основен елемент

Lenny държи главата си ниско във водата, с лице паралелно на водната линия.Носът му сочи нагоре (снимката отляво, стрелката). Той никога не допира брадичката си до гърдите. Челото и брадичката са на хоризонтална линия. Той притиска горната част на тялото си към водата. Позицията на главата и горната част на тялото му позволяват на бедрата му да са във високо положение във водата. Тялото му е право, изпънато. Като се гледа отпред (от страна на посоката на плуване) силуетът на тялото му е сведен до минимум, което го прави изключително обтекаемо.

2. Основен елемент

Lenny завърта тялото си и почти никога не лежи на гръб – леженето на гръб за него е само преходна точка. На снимката отляво ще забележите, че Lenny лежи изцяло на лявата си страна. Съответно дясното рамо и дясната част на гърдите му сочат нагори и са извън водата (стрелката). Това допълнително намалява съпротивлението: Когато сте изпънати и долната ръка е протегната на пред, човешкото тяло има най-малко съпротивление във водата – положението на тялото при загребване при Свободен стил и Гръб. Lenny е склонен да плува в предния квадрант, когато плува Гръб. Лявата му ръка е все още отпред, когато пренасяната ръка подминава линията на главата му (вижте снимката отдясно).

За да започне завъртането на тялото, Lenny не използва ръцете си, вместо това използва краката и бедрата си. Ритането, което помага за завъртане на тялото, започва, когато пренасяната ръка е излязла от водата (приблизително положението показано на първата снимка). Lenny обяснява: „Когато плувам, опитвам се да се завъртя така, че хълбока ми да се покаже над водата при всяко завъртане”.

Научете се да плувате Гръб като Lenny Krayzelburg

Как да започнем? Първо научете правилното положение на тялото във водата: Упражнявайте се първо по корем и на гръб (Баланс на тялото) и (Основни упражнения за подобряване на баланса във водата).

Когато овладеете балансът по корем и на гръб, започнете да ритате като лежите на лявата си страна. Потопете главата си във водата. Линията на водата трябва да е на линията на брадичката и челото ви. Лявата ръка е изпъната напред. Разстояние между изпънатата ръка и тила в идеалния случай не съществува или е много малко. Бедрото и хълбока се показват на повърхността на водата, дясната ръка е отпусната покрай тялото ви. За начало можете да използвате плавници Zoomers. Това основно упражнение изисква тренировки: Някои хора се упражняват със седмици, докато го овладеят напълно. Помолете някой да ви наблюдава над и под водата, за да ви казва дали го правите правилно. В противен случай започвате да запаметявате грешно положение на тялото.

Започнете да пренасяте дясната си ръка. Започнете завъртането на тялото с удар с десния ви крак, завъртете бедрата си. Започнете да загребвате с лявата си ръка.

Тялото ви почти се е завъртяло на дясната си страна. Лежите във водата – носът сочи нагоре – хълбока и бедрото са на повърхността на водата.

Когато завъртането завърши, останете на дясната си страна като направете няколко удара с краката и проверите баланса на тялото си: Главата – горната част на тялото – бедрата. Добавете малко промяна, като упражнявате същото при Свободния стил (Ефективно плуване на Свободен стил).

Ако искате да плувате наистина бързо, спрете да се борите с водата, отпуснете се и почувствайте водата. Олимпийският треньор GennadiTouretskiни казва за: Ефективното плуване на Свободен стил като Popov и Klim.

Автор: Felix Gmunder
Източник: SVL

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer