slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Съвети за мързеливи плувци #7: Свободен стил със свити ръце в лактите

Когато начинаещи плуват свободен стил, те по-скоро работят здраво, отколкото хитро. Фокусираният, упорит, отдаден и наистина напрегнат плувец се опитва да усеща връзката с водата през цялото време. Този плувец търси МОЩ и СИЛА по време на фазата на дърпане във водата при кроул.

Но ето я уловката (така да се каже): ако усещате МОЩ и СИЛА по време на началната фаза на загребването, това обикновено означава, че дърпате с права ръка ТВЪРДЕ много. Трудно е да придвижвате ръката си във водата, защото тя се намира в много СЛАБО положение.

НАИСТИНА мързеливият плувец ще започне със свиването на ръката в лакътя МНОГО по-рано. Това улеснява дърпането на ръката във водата, защото тя се намира в много по-силно положение. И макар че изглежда сякаш прахосвате сила, в действителност най-накрая сте открили баланса между сила, ефективност и предотвратяване на наранявания.

И макара че все още трябва да внимавате по време на загребването, аз лично предпочитам да видя плувец, който използват по-късо хващане и дърпане на водата, отколкото такъв, който използва дърпане с права ръка, което причинява ТОЛКОВА  много напрежение в рамената и води до нараняване.

Ето и добрата новина за мързеливия плувец. Макар че правилната техника може да не се усеща като правилна в краткосрочен план, тя обикновено МНОГО улеснява нещата в ДЪЛГОСРОЧЕН план. Знам, че концентрацията и опитите да е промени техниката НЕ СА отличителна черта на мързеливия плувец... НАИСТИНА мързеливият плувец ще види облекчението в дългосрочен план, което това може да създаде и ще започне да мисли за него веднага.

Автор: Glenn Mills
Източник: GoSwim

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer