slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Станете част от вашия треньорски екип

Преработена от статия, която първо е била публикувана в Schwimmvergnügen през 1999 година.

Като треньор, смятам, че част от работата ми е, с течение на времето, да ви предоставя достатъчно информация и да ви помогна да изградите достатъчни аналитични умения, така че да можете да играете активна роля във вашето собствено трениране – достатъчно, за да можете сами да си бъдете треньор по техниката, когато е необходимо и желателно. От чисто икономическа гледна точка (и не се подвеждайте, H2Ouston Swimsе и трябва да бъде бизнес поне докато не спечеля от лотарията) това може да изглежда сякаш Лукойл да ви учи как сами да си правите много евтин или безплатен бензин, но аз съм доброжелателен тип и това просто ми се струва правилното решение.

Така, как ще постигнем това?

На първо място, чрез комбинация от активно обучение от моя страна на физическите умения на високоефективното плуване и активно учене от ваша.

Ще видите това всеки ден в басейна. Времето за обучение, упражненията за усвояване на техника (и обратната информация от тях), упражненията за напредване, сериите от упражнения / техника, както и концентрираното внимателно плуване са част от вечния цикъл на учене / изчистване, интегриране и контрол върху плувните умения. Чрез тези действия може и наистина се получава една отлична, ефективна и постоянна плувна техника.

На второ място, чрез взаимната ни всеотдайност на една дълга и двустранна комуникация за вашата техника и нейното развитие.

Моя е отговорността да изложа терминологията, която ще използваме в нашата комуникация. Ваша е отговорността, с моя помощ, да разберете тази терминология и как тя отразява концепцията, която искаме да включим в изграждането на ефективна плувна техника. Някои треньори предпочитат монологичната форма като нареждат или се карат от ръба на басейна, без да позволяват дори да им се задават въпроси или да им се предоставя обратна информация. Моята цел е да ви включа в двустранна комуникация с течение на времето. Вие задавате въпроси, аз им отговарям – или, често, аз ще ви питам, като се надявам това да ви доведе до отговора на вашите въпроси. Често вашите отговори на моите въпроси ще ми показва пропуските и неточностите във вашето концептуално разбиране (или ще показва пропуска от моя страна да ви предам тази концепция). Колкото повече и по-добри въпроси задавате, толкова по-добра комуникация ще имаме – особено, ако е очевидно, че се опитвате да извлечете ползва от тази комуникация.

На трето място, чрез видео, което има няколко ценни предимства.

Да видите как наистина изглеждате, когато плувате, помага да поправите вашата умствена представа за плуването си. Ако рядко или никога не се гледате как плувате, но често наблюдавате други по-добри плувци (било то в басейна или на видео), тенденцията е да свържете вашето плуване и съответните усещания с умствената ви представа за по-добрия плувец. Може да плувате с 25 загребвания за дължина, с доста голям ъгъл на тялото, без завъртане по надлъжната ос и да работите яко с ръце и крака. И все пак, през цялото време, да си представяте Alexander Popov(8 до 10 загребвания за дължина, перфектно балансиран на едната си страна, който се носи леко по водата с по-висока скорост от тази която някога сте постигали) и да си казвате: „Доста добре изглеждам – така че всичко което ми остава е да греба яко и ще стана по-добър”. Но, ако вместо Popovвиждате в ума си истински запис на вашата техника, вероятно ще насочите мисленето си към поправянето на плувната техника на този новак – най-малко поставянето на тялото в правилното хоризонтално положение. Макар е не винаги разполагаме с възможност за запис и гледане веднага след това, следващото най-добро нещо е редовно да се гледате на видео, което може да ви даде цялата необходима информация за поправите умствената си представа.

По време на сесиите за анализ, чрез наличните видеоклипове е много по-лесно за мен да ви предам концепциите и да ви покажа тяхната взаимовръзка, отколкото да играем на мимики, където единствено мога да се надявам да сте в състояние правилно да разберете моята пантомима на сухо. Например, чрез забавен каданс или гледане кадър по кадър веднага и недвусмислено става очевидно, че положението на бедрата във водата се контролира от положението на главата – нещо, което не е толкова видимо при видео с нормална скорост или при самото плуване във водата. Тази обратна информация ви помага да си подредите нещата по важност и да коригирате избора на техника в басейна. Когато гледате видео на други плувци (дали по-добри или по-слаби от вас) и се опитвате да анализирате това, което правят, правилно или грешно, и как това се различава от онова, което вие правите, вие доусъвършенствате аналитичните си умения и научавате много, което е пряко приложимо при вашата техника.

На четвърто място, чрез помощта от страна на съотборник, което може да се окаже най-подценявания метод за учене от всички.

Когато се опитвате да преподадете или да опишете нещо, което си мислите, че знаете, бързо ще откриете къде имате пропуски в познанията. Изказването с думи на преди неизречена концепция ви помага да разберете какви ще са следващите въпроси за вашата плувна техника. Дали се опитвате да научите по-слаб плувец или се опитвате да правилно да опишете някой аспект от техниката на по-добър плувец, вие се принуждавате да манипулирате моментното си схващане за плуването по начини, които често хвърлят нова светлина по темата. Това е като да обърнете кутията със зърнена закуска, за да прочетете ситния шрифт. Ако не го направите, ще продължите да си мислите, че тези многозърнести и с много плодове здравословни закуски са били здравословни за вас, когато, в действителност, основните съставки изброени отстрани включват: „рафинирана захар, преработена мас, тринатриев фосфат”, а „зърнени култури” и „плодове” идват някъде след „сол”.

И когато вложите време и ентусиазъм с вашите съотборници, това може единствено да допринесе за чувството на единство и обща цел. Като дете бях член на клуб по точна стрелба, където примерът за обучение много наподобяваше на този, който гледаме по телевизията: „Спешно отделение” – гледай, направи го, преподай го. От всеки член на нашия клуб се очакваше, и в действителност го правеше, да споделя своите знания с другите членове. Мисля, че не е съвпадение, че този клуб беше номер 1 по стрелба в страната всяка година.

На пето, но не и на последно място, чрез поддържането на тренировъчен дневник.

Добре да преброим ръцете – колко то вас в действително си водят личен тренировъчен дневник или журнал за тренировъчните сесии? Нямам в предвид малък тефтер, където записвате дистанциите на тренировките или някой случаен личен рекорд. Говоря за тетрадка, където, след всяка тренировка, описвате с цели изречения умения, върху които сте работили, какво сте научили, въпроси, които са възникнали, отговорите на тези въпроси (или празно място, за да се попълнят отговорите по-късно) и т.н. Така си и мислех – няма много вдигнати ръце. Предизвиквам онези от вас, чиито ръце са все още долу, да направите следното:

1. Вземете една тетрадка и един голям плик за замразяване на хранителни продукти.
2. Седнете с вашата тетрадка и пишете минимум по 5 минути след всяка тренировка през следващия месец.
3. Пишете редовно с цели изречения за вашия опит от тренировката за поне 5+ цели минути.
4. Преди всяка тренировка, препрочетете бележките от поне последните две тренировки.

Защо са ви тези няколко допълнителни минути? Те съкращават линията на учене / подобряване. Ако знаете, че ще пишете по-късно, вие естествено ще бъдете много по-концентрирани и внимаващи по време на тренировка. Както при помощта от съотборник, когато се опитвате да изразите нещо, което си мислите, че знаете, с цели изречения, става много по-лесно да откриете неравностите по пътя към плувната нирвана. Когато пишете от различни гледни точки (един ден от първо лице, а друг от трето лице), това също ще ви позволи да изследвате вашето представяне по начини, недостижими в реално време. Най-накрая, препрочитането на това, което предварително сте обмисляли, ви гарантира, че ще бъдете по-добре подготвени и по-концентрирани върху това което предприемате по време на следващата водна тренировка.

Така, да обобщим, защо вашият треньор ще иска да ви помогне да намерите необходимото, за да се тренирате сами?

1. Кривата ви на учене ще бъде много по-къса, ако сте част от вашия личен треньорски екип.

2. Когато сте далече от родния басейн, ще можете да продължите сами процеса на учене.

3. Чрез окуражаването на всеки член на групата да стане активен самоучител, ние разпространяваме наличните ресурси.

4. Треньорът повече се наслаждава на своята работа, когато спортистите активно участват в обучителния процес – а щастливият треньор е гаранция за успех!

Автор: треньор Emmett Hines
Източник: H2Ouston Swims

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer