slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Гръб – ритане с пулбуй

Има повече от един начин да използвате любимото си оборудване. Ритане с пулбуй ще ви помогне да развиете по-гладко и по-бързо плуване при плувен стил гръб (или кроул).

Защо да го правите:

Ако имате проблеми при вашето ритане, пулбуят веднага ще ги покаже. Кроулово ритане (или ритане на гръб) с пулбуй може да ви помогне да развиете ДОБРО усещане за вашето ритане. За да се движите ИЗОБЩО в басейна, трябва да изпънете пръстите в шпиц и да поддържате бързо, компактно и постоянно ритане.

Как да го направите:

1. Поставете пулбуя между бедрата си както при упражнения за ръце. Ще откриете, че за ритане, пулбуй съставен от една част е по-лесен за задържане от този съставен от две части.

2. Оттласнете се на гръб с ръце прибрани до тялото и започнете ритане на гръб.

3. ЗАВЪРТАЙТЕ СЕ! Направете 6 до 9 удара на едната страна, след това се завъртете по надлъжната ос на другата (без да въртите главата). Направете 6 до 9 удара на тази страна и се завъртете отново.

4. Дръжте главата си неподвижно. Гледайте право в тавана дори когато въртите тялото си от едната страна на другата.

5. Пръстите на краката в шпиц. Ако пръстите ви сочат към тавана, вероятно няма да помръднете.

6. Поддържайте бързо ритане с тясна амплитуда (с малак разкрач на краката). Ритайте от бедрата, а не от колената. Ходилата и пръстите на краката ви трябва да са точно на повърхността.

7. След една или две дължини, махнете пулбуя и направете няколко дължини гръб като се фокусирате върху краката в шпиц и тясна амплитуда. След това повторете цикъла – няколко дължини с пулбуй после няколко плувен стил гръб и т.н.

Как да го направите наистина добре (фините моменти):

1. Поддържайте бърз, постоянен ритъм с краката. Поддържайте ритъма при въртене на тялото по надлъжната ос.

2. Опитайте се да не си помагате твърде много с ръцете.

Друга полза от това упражнение е натоварването на вътрешната страна на бедрата. За да задържите пулбуя на място, ще трябва да го стискате с бедра докато ритате. Ще го усетите след няколко дължини.

Автор: Glenn Mills
Източник: GoSwim

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer