slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Бански костюми

Speedo

При избор на бански костюм е необходимо да се обърне внимание на следните неща:
- Цел (това е изключително важно при избора, тъй като от нея зависят другите параметри);
- Модели;
- Материя;
- Цветова гама.

За да направите правилен избор при закупуването на бански костюм, е необходимо да сте наясно с целта, за която се взима костюма, т. е. кога и как ще го използвате. Това което се има в предвид е дали търсите костюм за състезания, за тренировки, за редовно плуване или за плуване от време на време. Слънцезащитни кремове и други козметични продукти оказват своето влияние върху материята. Грижите за банския костюм са от първостепенно значение за дългата му употреба.

Ако целта ви е да се явявате на състезание, тогава имате избор между няколко модела: цял костюм с ръкави и без ръкави с дължина до глезените (за мъже и за жени); цял костюм без ръкави с дължина до коленете (за мъже и за жени); костюм от кръста до глезените (за мъже); костюм от кръста до колената (за мъже); костюм тип боксерки (за мъже); костюм тип слипове (за мъже); костюм (съставен от 1 част) със затворен гръб (за жени); костюм (съставен от 1 част) с кръстосани презрамки (за жени); костюм от две части (половинки) (за жени).

След като сте си изяснили целта и избрали модела, е необходимо да се избере и материята. Различните производители предлагат свои варианти за състезателни костюми с различен начин на тъкане.

Arena PowerSkin

Arena Powerskin

- Полиамидно покритие, което спомага за по-доброто плъзгане;
- Почти нулево триене с водата;
- Абсорбира с 14,5 % по-малко вода от всички високотехнологични материи, които са тествани;
- 125 грама на квадратен метър правят PowerSkin една от най-леките материи използвани в плувните облекла;
- 100 % гъвкавост около ставите за максимална свобода на движение;
- 100 % разтеглив и в двете посоки за комфортно и оптимално прилепяне към тялото за намаляване на мускулните вибрации на основните мускулни групи;
- 100 % изтъкана материя за по-гладка и бърза повърхност.

Arena PowerSkin Xtreme

Arena Powerskin Xtreme

Състои се от три материи. Материя 1 предоставя изключително плъзгане. Повърхността на материята създава ефекта на вода, която се движи върху вода, като по този начин намалява завирането породено от движението на тялото във водата. Това спомага и за минималното абсорбиране на вода от костюма, както и за намаляване на съпротивлението. Материя 2 допринася за идеалното и прилепяне към тялото и краката на плувеца. Тази изключителна „Балансираща система” прилага натиск върху мускулите на тялото и краката, като същевременно позволява оптимална циркулация на кръвта и забавяна на натрупаната млечна киселина, както и намаляване на мускулните вибрации по време на състезание. Материя 3 е вградена в костюма за да осигури гъвкавост там където е необходимо. Тази неограничаваща материя позволява свободно движение на колената, което е важно за ритането, обръщането и при стила бруст.

Speedo Fastskin

Speedo Fastskin Jammer     Speedo Fastskin Racer

- Уникална материя, която наподобява кожата на акула с V-образни ръбове, които намаляват съпротивлението и турболенцията около тялото;
- Ограничава вибрациите на мускулите;
- Подобрява мускулната координация;
- Целият костюм с ръкави има „захващаща” материя от вътрешната страна на предмишницата, което помага на плувеца да „хване” или да усети водата чрез по силно триене;
- 74 % полиестер и 26 % ликра.

Speedo Fastskin II

Speedo Fastskin II Hi-Neck Bodyskin     Speedo Fastskin II Hi-Neck Kneeskin     Speedo Fastskin II Recordbreaker     Speedo Fastskin II Legskin     Speedo FS-Pro High-Neck Bodyskin     Speedo FS-Pro Recordbreaker Kneeskin

Специално създадена материя за намаляване на съпротивлението с 4 % повече от модела Fastskin. Отново наподобява кожа на акула със Система за контрол на турболенцията. Добавена е втора материя Flexskin, която позволява по-голяма гъвкавост и по-малко съпротивление. Състои се от 81 % найлон и 18 ликра спандекс.

Speedo Endurance

Speedo Spliced Recordbreaker 50% polyester 50% PBT     Speedo Endurance V-Back 50% Polyester 50% PBT     Speedo Endurance Full Body Training Suit

Специално създаден за тренировки. Състои се от 60 % полиестер и 40 % PBT (вид полиестерна материя). Костюмът е до 20 пъти по-устойчив на въздействие на хлорирана и солена вода. Помагат за намаляване на мускулните вибрации и позволяват на плувеца да тренира на по-високо ниво. Плътното прилягане намалява съпротивлението и помага на състезателя да свикне да плува с цял костюм.

Speedo LZR RACER (Laser Racer)

Speedo LZR RACER     Speedo LZR RACER

Костюм е с 10% по-малко пасивно съпротивление, което се образува при плъзгане на плувеца във водата след старт и обръщания, в сравнение със Speedo FASTSKIN FS II, и 5% по-малко пасивно съпротивление от FASTSKIN FS-PRO, с който 21 плувци подобриха световните рекорди след пускането му на пазара през март 2007 година.

Специално подготвената изключително гъвкава материя LZR PULSE е споена чрез ултразвук (безшевна технология). Тя е съставена от LZR панели с ниско съпротивление, предназначени да създадат ефект наподобяващ този на корсет, който да поддържа тялото на плувеца в оптимално положение във водата и да му помага да запази тази позиция по-дълго време.

Уникалният дизайн на LZR RACER допринася с до 5% по-голяма ефективност по отношение на вдишването, което позволява на състезателя да плува по-силно за по-дълго време.

Speedo Aquablade

Speedo Aquablade Recordbreaker 80% Polyester 20% Lycra

Уникалната Aquablade материя намалява съпротивлението. Основното при костюма  текстурата на материята във вид на продълговати еластични ивици. По този начин при обтичането във водата се създават бързи и бавни водни струи, които си взаимодействат така, че създават спираловидни водни вихри. Благодарение на това скоростта на водния поток по повърхността на материята значително нараства и до тялото на плувеца се създава тънък слой на турбулентно обтичане.

TYR Aqua Shift

TYR Aqua Shift Zipperback Full Bbody     TYR Aqua Shift Short John     TYR Aqua Shift Tight     TYR Aqua Shift Jammer

Най-нисък коефициент на съпротивление от всички състезателни костюми благодарение на теоретичното и практическо приложение на технологията Tripwire. Експертите на TYR първи разделят съпротивлението на отделни компоненти и като краен резултат постигат изключително намаляване на цялостното съпротивление създавайки най-ефикасният хидродинамичен костюм в света. Материята преминава през няколко процеса на обработване включително и термичен процес за постигане на копринено гладка непопиваща повърхност. Костюмът приляга плътно по тялото и намалява мускулните вибрации. Изработен е от 74 % полиестер и 26 % ликра.

TYR Fusion

TYR Fusion Tight     TYR Fusion Tight

Патентованата технология на TYR за контрол на турболенцията и уникалното покритие непопиващо водата значително намаляват съпротивлението. Към тях са добавени и нововъведенията като Fabrication Logic и Fluid Chanel Dynamics за още по добро плъзгане Изработен е от 79 % полиестер и 21 % ликра.

Dolfin Competition LTF

Dolfin Competition LTF Solid Jammer

- Костюмите са леки, прилягат плътно и са бързи;
- 71 % микро-найлон и 29 % ликра еластан;
- Ултра гладка материя LTF с микро-найлон за изключително фина конструкция - 50 % по-тънък от обикновените найлонови нишки;
- 49 % по-лек от обикновена найлонова материя, когато е мокър за по-висока скорост;
- Хлорорезистентна Xtra-Life ликра за издръжливост, оптимално разтягане и запазване на формата за дълго време;
- Съхне два пъти по-бързо от обикновена найлонова материя.

Всички състезателни костюми трябва да се ползват само по време на състезания, тъй като бързо губят своите качества. Не трябва да се забравя, че предоставената информация идва от фирмите производители, които са „склонни” да рекламират своите продукти като „най-добрите на пазара”, макар че резултатите при състезателите в много случаи са противоречиви. Някои състезатели казват, че целите костюми влошават техниката им на плуване; други заявяват, че костюма им помага само до 300 м. след което допълнителното тегло на костюма има негативен ефект; трети твърдят, че наистина се забелязва подобрение в скоростта; четвърти смятат, че костюма не помага при всички стилове. Явно всичко е индивидуално, но това, което знаем със сигурност е, че костюмът няма да плува сам. Той може да даде единствено онези стотни, които разделят I-во от II-ро място.

Нова цел - тренировка. Тук материята на костюма е от първостепенно значение. Съществуват няколко вида материи, които се използват за производство на бански костюми. Ако трябва да ги подредим по издръжливост в хлорирана вода (можем да добавим и солена вода) като започнем от най-надеждната получаваме следното:

- 100 % полиестер;
- *53 % полиестер и 47 % PBT полиестер (или в приблизително подобни съотношения);
- 100 % найлон;
- 74 % Антрон найлон и 26 % Xtra Life ликра (или в приблизително подобни съотношения);
- 80 % полиамид и 20 % ликра / еластан (или в приблизително подобни съотношения).

*Тази материя е с издръжливостта на 100% полиестер, но с много по-голяма еластичност

Имайки в предвид, че тренировките са редовни занимания (по два пъти на ден), е необходимо да се подбере устойчива материя. Макар и най-издръжлив на вредното влияние на хлорираната вода, полиестерът има един недостатък - липса на еластичност. Затова е създадена втората материя в нашия списък, където PBT представлява вид полиестер с еластични качества. Това дава възможност на производителите да подготвят бански костюми, които са същевременно и издръжливи и еластични, което от своя страна допринася за по-доброто прилягане към тялото, а оттук и за намаляване на съпротивлението.

Dolfin Polyester     TYR Elixir Durafast 100% Polyester     Speedo Endurance Square 60% Polyester 40% PBT     Speedo Streamline Keyhole Splice 60% Polyester 40% PBT

Полиестер и найлон се използват и за направата на така наречените Poly Mesh или Resistance костюми (костюми с мрежеста структура), чиято цел е увеличаване на съпротивлението в резултат, на което се постига по-голямо натоварване на плувеца по време на тренировка. Тези костюми са с добра устойчивост.

Speedo Poly Mesh Square Leg 100% Polyester     Speedo Nylon Training Suit     TYR Training 2.0 Resistance

Ликрата / еластанът придават на материята изключителна еластичност, затова са задължителен компонент в състава на костюмите преназначени за състезания, където оптималното прилепяне към тялото на плувеца е от решаващо значение, тъй като това спомага за намаляване на съпротивлението и оттук - увеличаване на скоростта. Основният недостатък на ликрата / еластанът е, че са най-податливи на влиянието на хлорираната и солената вода и най-бързо се „разграждат”, което доведе до създаването на Xtra Life ликра (относително по-устойчива ликра). Костюмите с ликра / еластанса са подходящи при тренировки където се отчита максимална скорост на плувеца.

Speedo Lunar Square Leg 74% Antron Nylon 26% Xtra Life Lycra     Speedo 86% Antron Nylon 14% Lycra

Костюмите за тренировка се предлагат във всички гореспоменати модели. Моделът на костюма се определя от целта на самата тренировка. В общи линии правилото е колкото повече плат, толкова повече допълнително тегло и натоварване. Цветовата гама може да зависи от клубните решения в случаите, когато клубът предоставя банските костюми за тренировка в определен цвят подхождащ на емблемата на съответния клуб, или от индивидуалните предпочитания на спортистите. Винаги трябва да се има в предвид, че хлорираната вода не щади и цветовете.

При цел редовни посещения  - 4 и повече пъти седмично - е добре да се подбере костюм от хлороустойчива материя, т.е. 100 % полиестер или 53 % полиестер и 47 % PBT. За мъжете подходящи модели са костюм от кръста до колената, костюм тип боксерки и костюм тип слипове, а за жените най-разпространени са костюм съставен от 1 част със затворен гръб, костюм съставен от 1 част с кръстосани презрамки и костюм от две части. Цветове изцяло зависят от личните ви предпочитания.

Dolfin Chloroban DBX Back 100% Polyester     TYR Elixir Durafast 100% Polyester     Speedo Endurance Square 60% Polyester 40% PBT     Speedo Streamline Keyhole Splice 60% Polyester 40% PBT

Когато посещавате басейна от време на време - 1 или 2 пъти седмично - тогава можете да се спрете на материи с ликра, които идеално ще подчертаят фигурата ви. В случая няма място за безпокойство по отношение на „разграждането” на костюма, тъй като използването му в хлорирана вода не е толкова често. Подходящи модели са както споменатите при редовни посещения така и тип бермуди или шорти за мъжете и костюм съставен от 1 част с отворен гръб за жените. Цветове отново зависят изцяло от личните ви предпочитания и от желанието ви да бъдете забелязан/а.

Speedo XDskin Fashion Criss Cross Splice     TYR Pheonix Diamaxback 80% Nylon 20% Lycra     TYR Square Leg 80% Nylon 20% Lycra     Speedo Radiance Spliced Jammer 74% Nylon 26% Xtra Life Lycra     TYR Zenith 80% Nylon 20% Lycra

Dolfin Sport Board Shorts     TYR Diamondhead Floral 80% Nylon 20% Lycra     TYR Ladies Fitness     TYR Poly Solids Maxback Workout Bikini 100% Polyester     Speedo Piped Ultraback Shelf Bra 78% Antron Nylon 22% Lycra Spandex

Грижи за банския костюм

- СПАЗВАЙТЕ УКАЗАНИЯТА НА ПРОИЗВОДИТЕЛЯ
- Като за начало изберете костюм на някоя от водещите компании производители, което ще ви гарантира качество на продукта и произход на материите. Макар и цената да е по-висока, след време ще се убедите, че сте направили правилния избор.
- Винаги изплаквайте костюма със студена или хладка вода веднага след употреба.
- Не усуквайте костюма, за да го изцедите. Оставете водата сама да се отцеди.
- Редувайте два костюма. Необходимо е поне 24 часа, за да може костюма да придобие първоначалната си форма.
- Внимавайте къде сядате, лежите и се опирате. Не сядайте на ръба на басейна. Не търкайте костюма в стените на басейна. Костюмите са чувствителни към груби повърхности, макар и на вас те да ви се струват гладки. Използвайте хавлия за сядане и лягане.
- Горещите вани и сауни са изключително неблагоприятни за костюма и бързо го унищожават. Единствената материя с шансове в гореща вана е 100 % полиестер
- Не оставяйте костюма увит във влажна хавлия.
- Перете костюма на ръка с мек течен сапун. Предлагат се специални почистващи препарати за бански костюми.
- Никога не перете костюма в пералня. Това ще увреди материята.
- Не сушете на слънце или в сушилня, както и срещу отоплителен уред. Това неимоверно уврежда материята.
- Избягвайте употребата на мазни лосиони.

Страницата представя снимки на костюми на Speedo, TYR, Arena, Dolfin.

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer