slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Допълнителна екипировка

Тапи за уши

Zoggs Aquaplugz     Speedo гумени тапи за уши     Speedo силиконови тапи за уши     TYR отлети тапи за уши

Тапи за уши     Тапи за уши 2     Неопренова лента

Тапите за уши се изработват от силикон, гума, или друг подобен материал. Могат да бъдат предварително отлети и такива, които да се оформят спрямо ухото. Независимо от материала и формата на тапите, функцията на всички е една и съща - да предпазят ушите от пълнене с вода. В случай, че плувецът е предразположен към ушно възпаление е желателно да ползва тапи за уши. Понякога тапите за уши могат да паднат по време на тренировка, затова някои плувци ги задържат в ухото с помощта на плувката или неопренова лента.

Щипка за нос

TYR Soft Pad щипка за нос     Aqua Sphere щипка за нос     Speedo Silicone щипка за нос     Speedo Competition щипка за нос     Speedo Strap щипка за нос

Материалите за изработка на щипките за нос са силикон, гума, латекс, пластмаса и метал. Щипки за нос трябва да ползват плувци предразположени към синузит и други сходни заболявания. Някои хора прибягват към щипки за нос тъй като не се чувстват комфортно при попадане на вода в носа. В повечето случай това са начинаещи плувци, които все още не са се научили да вдишват и издишват правилно. Недостатък от това е, че те могат така и да не свикнат с правилното дишане, защото носът им е постоянно запушен. Предлагат се щипки със силиконов или латексов ластик, тъй като при плуване има тенденция щипките да падат.

Плувни дъски (kickboard)

Speedo Deluxe Training Board     Speedo Shark Printed Kickboard     TYR Streamline Training Board     Zura Sprint Board     Speedo Competition Kickboard

Основен елемент от тренировките на начинаещи и напреднали плувци, както и на състезатели е дъската за плувне. Тя се използва трениране на ударите с крака при всички стилови. Освен това дъската участва в много упражнения, където целта е да се тренира определен елемент от даден стил (загребване само с лява ръка или само с дясна и т. н.). Някои дъски са с класическа форма, други с ергономична за по-обтекаемо и правилно положение на тялото и ръцете. Някои дъски за проектирани и за хващане само с една ръка. Материалът също е от значение. Не бива дъската да е много мека, тъй като започва да се огъва и става неудобна за тренировки. Много твърдата дъска от друга страна, може да нарани друг плувец в коридора ви.

Пулбуй (pull buoy)

Speedo Pull Buoy     Aqua Sphere Pull Buoy     Real 2-pc Pull Buoy     Speedo Fillable Pull Buoy - Пълнещ се     Zoggs Kickbuoy

Пулбуят е приспособление, което се поставя между краката на плувеца за да неутрализира тяхното ритане. По този начин в упражнението участват само ръцете. Така се повишава силата и издръжливостта на горната част на тялото. Освен това се подобрява и цялостната позиция на тялото във водата. Формата на пулбуя е като на цифрата 8. Може да е съставен от една или от две свързани по между им части. Speedo представи свой пулбуй, който се пълни с вода и по този начин може да се регулира плаваемостта и съпротивлението, както и да се регулира позицията на плувеца във водата.

Има среден вариант между пулбуй и дъска, който се нарича Кикбуй (kickbuoy). Кикбуят представлява по-къса дъска за плуване с предварително направени улеи за поставяне между краката. Така кикбуя може да се използва в едни упражнения като дъска, а в други като пулбуй.

Колан за съпротивление

Drag Belt     Resistance Belt

Коланът се използва за създаване на допълнително съпротивление по време на тренировките с цел увеличаване силата, издръжливостта и скоростта на плувеца. Представлява колан изработен от синтетична материя с пет пластмасови чашки. Поставя се на кръста на плувеца и по този се създава допълнително съпротивление по време на плуване. Подходящ е за всички плувни стилове. Съпротивлението може да се регулира като са слагат или махат определен брой чашки. Така плувецът може да започне с минимално съпротивление (с 1 чашка) и постепенно да увеличава натоварването (до 5 чашки) в зависимост от стила и желания резултат. Този колан не създава проблеми при обръщанията и когато в коридора тренират повече плувци.

Колан с парашут

StrechCordz Drag Belt Tow Tether Chute

Както колана за съпротивление с пластмасови чашки, така и колана с парашут се използва за създаване на допълнително натоварване при плуване. Това е колан, към който е прикрепено въже, на чийто край има парашут изработен от синтетичен плат или пластмасов съд с дупка в средата. Парашутът се предлага в два размера: 20 см и 30 см. Подходящ е за всички плувни стилове, но се използва предимно за дълго плуване. Не позволява бързо и лесно регулиране на съпротивлението по време на тренировка както е при колана с чашки. При обръщания може да създаде проблеми и да причини нараняване на плувеца особено ако се използва пластмасов съд. Ако в коридора тренират повече плувци, е необходимо по-голямо разстояние между тях и голямо внимание насочено към парашута на плувеца отпред. Вместо парашут може да се използва дунапрен или друга попиваща материя.

Ластици за тренировка на краката

StrechCordz Kick Trainer

StretchCordz представят ластици за тренировки, в които се набляга на ритането с краката (Kick Trainer). Те създават допълнително съпротивление по време на ритането при кроул и гръб. Спомагат за възстановяването на глезена след удара при бруст както и за натоварване на коремните мускули при бътерфлай. Предлагат се с три нива на съпротивление.

Ластици за бруст

StrechCordz Knee Elastic

Отново продукт на StretchCordz, който се използва за тренировки в басейна. Единият ластик е предназначен за контрол на позицията на колената по време на брустовото ритане, тъй като някои плувци са склонни да разтварят колената в мига преди удара с крака. Използва се във водата. Другият ластик или по-скоро комплект от ластици се използва на допълнително натоварване на ръцете по време на цялото загребване при бруста: навън, надолу и навътре. Тези ластици се използват за тренировки на сухо.

 Въжета за стационарно плуване

StrechCordz Stationary Swim Trainer     StrechCordz Short Belt

Още един продукт от гамата на StretchCordz. За разлика от предходните два, тези въжета се закрепят за кръста на плувеца чрез колан и за коридорните разделители в басейна като така се създава допълнителното натоварване. По този начин плувецът плува на едно място. Този метод се прилага основно при трениране на правилното завъртане на бедрата, което е от основно значение за добрия стил. Въжетата могат да се използват и за стационарно плуване в малки и в домашни басейни, които не разполага с дюзи създаващи необходимото течение за симулиране на плуване. Предлага се и във вариант с едно въже.

 Колан за усъвършенстване на завъртането на тялото

Speedo Hip Rotator     FINIS Hydro Hips

Коланите за усъвършенстване на завъртането на тялото са Speedo Hip Rotator и Finis Hydro Hips. Те помагат за правилното завъртане на тялото, което увеличава силата, скоростта и ефективността на загребването. Също така позволяват на плувеца да усети ефективността от самото завъртане и по този начин сам да търси оптималното положение на тялото си.

Ръкавици за водни упражнения

Speedo Aqua Fitness Gloves

Това са неопренови ръкавици, които се използват за натоварване на горната част на тяло във водата. Не се препоръчват за тренировки по плуване, тъй като влошават стила. Не могат да заменят лопатките.

 Ръкавици без пръсти

Fistglove

Тези ръкавици (Fistglove) ви карат да държите ръцете си свити в юмруци. Така се намалява усещането за водата тъй като дланите са затворени. Тези ръкавици „карат” кроулиста да извършва оптимално завъртане с тялото и ритане с краката. Също така не позволяват повдигането на главата и горната част на тялото при вдишване, тъй като плувецът няма опора в началната фаза на дърпането.

 Съпротивление за крака на Speedo

Speedo Hydro Resistant Kickboxer

Употребата на Speedo Hydro Resistant Kickboxer е един отличен начин за изграждане на издръжливост и сила в долната част на тялото. Тези приспособления създават допълнително съпротивление за краката при движение във всички посоки. Позволяват на краката да заемат естественото си положение при ритане и са подходящи за тренировки при всички стилове. Вътрешната част, изработена от неопрен, за да предпазва кожата от нараняване, може да се сваля и така се улеснява изсушаването след употреба.

 Педалси за предмишниците

Finis Forearm Fulcrum

Педалсите за предмишници FINIS Fulcrum подобряват техниката и ефективността на загребване. Чрез тях предмишницата застава в оптимално положение и така дава максимална движеща сила на плувеца при загребване. Могат да се използват и при четирите състезателни стила. Предлагат се в две размера: за деца до 12 години и за възрастни.

Хронометър

Sportcount Chrono 100

SportCount Chrono 100 е хронометър предназначен за треньори и състезателни, за които е необходимо да записват времената на много дължини без да се прекъсва плуването. Уредът се поставя на показалеца на плувеца (като пръстен) с палеца се задава старта на всяка нова дължина. Запаметява до 100 времена на дължини, както и показва най-бързата и най-бавната дължина, средно време за дължина и цялото време на плуване.

Часовник с хронометър

Zoggs Lap Pro Swimmers Watch     Zoggs Lap Pro

Часовникът на Zoggs, Lap-Pro™, е уникален с това, че позволява да се борави с него дори и под вода. Поставя се на ръката на плувеца и в края на всяка дължина е достатъчно само да се докосне дисплея, за да започне отчитане на времето на новата дължина. Това позволява на плувеца да се концентрира върху плуването вместо да търси копчета за натискане. След тренировката, часовникът показва информация за всяка дължина като: коя дължина под ред е, време, скорост, средна скорост и т.н. Изработен е от високоустойчив PU/PVC. Водоустойчив до 50 метра.

Хронометър на FINIS

Finis Lap Track     Finis Lap Track

Хронометърът на FINIS Lap Track действа като всички останали хронометри. Новото при него е че показва и изгорените калории по време на плуването. Може да се залепи или закачи на стената на басейна. Разполага с относително голям дисплей и е лесен за употреба.

Уред за задаване на темпо

Finis Tempo Trainer

Уредът за задаване на темпото на FINIS, Tempo Trainer, се използва от все повече треньори. Това е малко електронно устройство, което излъчва звуков сигнал и така помага да се развие постоянство и равномерност при загребване или цикъл, както и да се разграничат загребванията при оптимална тренировка и тези при състезателно темпо.

MP3 Player

Finis Waterproof MP3 Player

В случай, че музиката ви помага да дадете всичко от себе си по време на тренировка, FINIS SwiMP3 е решението за вас. В общи линии, това е водоустойчив MP3 Player, който се закрепя върху ушите на плувеца чрез ластика за очилата. Музиката изцяло зависи от личните ви предпочитания и настроение. Тъй като самия плеър и батерия е вграден в слушалките, това ги прави по-големи от стандартните и може да е причина за допълнително съпротивление.

„Резервни части” за плувни очила

Speedo Silicone Split Replacement Straps

Почти всички производители на очила за плуване предлагат и „резервни части” за тях. Това са обикновено ластици и свръзките които са върху носа между двете стъкла, тъй като те се увреждат най-лесно. У нас повечето вносители на плувни аксесоари не предлагат резервни части.

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer