slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Често задавани въпроси


При оптимална концентрация хлорираната вода бързо убива всички вируси и микроби без да уврежда кожата, косата и банския ви костюм. Има три основни начина за предпазване на косата от хлорирана вода.

- Първият е да плувате бруст с глава над водата. При него косата се мокри единствено в долната си част и то, ако е по-дълга. Недостатъкът тук е, че се ограничавате до плуване само на един стил и то по начин, по който при по-продължително плуване се увреждат шийните прешлени на гръбначния стълб поради неестественото положение на главата.

- Вторият начин е като предварително намокрите обилно косата си под душа и поставите латексова или силиконова плувка. Тя приляга плътно към главата, а мократа и вече поела достатъчно вода коса не може да поеме допълнително вода от басейна. Така ще можете да плувате всички стилове заедно с обръщанията и стартовете.

- При третият начин е необходимо да намерите шампоан, който неутрализира действието на хлорираната вода и да го използвате редовно след плуване.

Най-добрият начин да се научите да плувате е като се запишете при професионален треньор. Почти всички спортни басейни в страната предлагат тази възможност. Треньорът ще ви покаже правилната техника за всеки един от стиловете като започне от най-основните движения и ще следи за точното им изпълнение. Веднъж усвоена погрешно техника, много трудно се оправя, затова не се оставяйте да ви учат познати и приятели - непрофесионалисти.

Минималният вариант е 2 пъти седмично, но не в последователни дни, тъй като организмът има нужда от по-дълго време за възстановяване, особено в началото. Ако усетите, че не се натрупва умора при вас, можете да ходите и 3 пъти.

Ако вече сте овладели техниката и искате да поддържате добра спортна форма е необходимо да ходите от 3 до 5 пъти седмично. За да постигнете по-сериозни резултати като по-добри времена, по-висока издръжливост и т.н. трябва да ходите 6 пъти седмично задължително под ръководството на треньор по плуване.

Задължителните изисквания за басейните са за бански, чехли и плувка. За да можете да виждате под водата и за да предпазите очите се ще ви трябват и очила за плуване. Ако сте по-чувствителни, можете да използвате тапи за уши и щипка за нос.

Разбира се, че ДА! Представете си да плувате с очила, които непрекъснато се пълнят с вода, или с изключително неудобен бански костюм или плувка, която ви е тясна и трябва да я нагласяте често. Ако инвестирате в малко по-скъпо, но качествено оборудване, тогава появата на тези проблеми е малко вероятна и ще можете изцяло да се концентрирате върху това, което правите в басейна.

Важно е да изберете очила на някой от водещите производители в бранша. Това ще ви гарантира качеството на продукта. ВНИМАНИЕ: не позволявайте цената на очилата да ви повлияе в избора. Най-важното е очилата да паснат идеално към контура на лицето ви. Ако това стане, независимо от марката, модела или цената, това са ВАШИТЕ очила.

Вземате очилата в ръце и ги поставяне на очите си като леко ги притиснете с длани, но без да поставяте ластика на тила отзад. Ако очилата направят вакуум, т. е. усетите леко засмукване и те стоят на лицето ви без да паднат, това са „най-добрите” очила за вас. Ако очилата паднат, преминавате към следващия модел. Ластикът на очилата служи единствено да ги държи на мястото им при стартове и обръщания. Не разчитайте, че чрез стягането на ластика ще получите този вакуум при положение, че дадените очила не са за вашето лице.

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer