slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Лопатки / Педълси

TYR Catalyst Paddles

Лопатките (Paddles) се използват за следното:
- Помощно средство при тренировка за подобряване на плувната техника;
- Подобряване на силата и скоростта;
- Развитие на всички мускули, които участват в загребването.

Идеята, която стои зад употребата на лопатките като средство за подобряване на техниката, е че с увеличаването на площта на ръцете (дланите и пръстите), се увеличава и усещането на водата по време на цялата фаза на загребването. Лопатките помагат да се усети правилния ъгъл на атака по време на индивидуалните фази на загребването. Лопатките значително допринасят за нервно-мускулното запаметяване, в случай че се използват правилно. При редовна употреба, ръцете ви ще се нагласят към загребването по естествен начин.

Повечето лопатки имат каишки за китката и пръстите. Повечето треньори препоръчват да се плува без ластика на китката, за да се усети разликата между правилното и неправилното влизане на ръката във водата. По този начин лопатките ще се движат и дори ще паднат, ако ръката влезе под неправилен ъгъл.

Arena Trax Hand Paddles

Големите лопатки могат да причинят травми в рамената. Не използвайте лопатките за подобряване на издръжливостта. Лопатките са предназначени за подобряване на техниката, силата и скоростта. Не използвайте лопатките повече от 25 % от цялата тренировка. Ако ги използвате твърде често и без наблюдение от страна на треньор, могат да прикрият грешки в стила ви, вместо да ги поправят.

TYR Mentor Hand Paddles

Големите лопатки правят ръцете ви по-големи и увеличават количеството на водното съпротивление, което трябва да преодолеете. Това е така, ако не избягвате съпротивлението чрез увеличаване на „изплъзването” (промяна на ъгъла на ръката за намаляване на съпротивлението). Именно тук възниква проблем. По-големите лопатки натоварват много повече (дори и разликата в лопатките да е минимална), и плувеца се изморява по-бързо, от което координацията се понижава и плувната техника се влошава. Освен това развалената техника може да доведе до травми в рамената и лактите.

Един от начините за подобряване на скоростта при спринт е чрез увеличаване на съпротивлението или чрез увеличаване на тягата посредством плавници или лопатки. При къси разстояния, лопатките ви помагат да плувате толкова бързо, колкото при състезания, а дори и по-бързо. Тук обаче трябва да се обърне внимание на темпото на загребване, което трябва да бъде равно на състезателното темпо.

Как да се използват лопатките

Накратко се препоръчваме следното:
- За предпочитане е употребата на малки лопатки, малко по-големи от ръката ви.
- Махнете ластика около китката, и оставете само този на пръстите.
- Постепенно вкарвайте употребата на лопатките за няколко седмици.
- Наблегнете на перфектната техника на загребване.
- Поставете лопатките след загрявка. Не ги използвайте когато сте уморени.
- Ограничете употребата на лопатки до 25 % от тренировката.

Видове лопатки и приложение

Производителите на големи лопатки се насочват към хора, които не са добре запознати с плуването и които мислят, че скоростта на плуване основно се ограничава от силата и издръжливостта. В действителност, колкото по-големи са лопатките, толкова повече сила ви е необходима, но става и по-трудно да се поддържа правилната техника на загребване. Дори и фазата на пренасяне на ръцете става проблематична. Независимо от това какво твърдят производителите и формата на лопатките, опасността от раменни травми нараства значително.

Лопатки за пръстите

Speedo Biofuse Finger Paddles

От гледна точка за подържане на правилна техника на загребване тези лопатки са идеални, тъй като усещате правилния ъгъл на атака и водния натиск върху дланта си. Единственият недостатък е, че те покриват само пръстите. По този начин се упражнява допълнителен натиск върху пръстите и съответното сухожилие свързано към вътрешната част на лактите. Ако сте по-чувствителни и ако бързо увеличавате времето за употребата на лопатките, може да се стигне до травми. Тук разтягането на мускулите на пръстите може да помогне. При тези лопатки махнете ластика, който ги придържа към дланта.

Цели лопатки

Speedo Contoured Hand Paddles

Тези лопатки са проектирани, за да предотвратят травмите на рамената и лактите. Ако лопатките са твърде големи, тогава значително натоварвате рамената независимо от твърденията на производителя. Ако подберете правилния размер, се намалява натоварването върху сухожилията на китката и мускулите на пръстите.

Класически лопатки

Speedo Classic Hand Paddle

Лопатките на Speedo са едни от първите и все още много използвани лопатки. За да подобрите усвояването на техниката, махнете ластика на китките.

Лопатки Speedo Swimfoil

Speedo Swimfoil Paddles

Тези лопатки са проектирани така, че да по-ефективна техника на загребване. Имат един гумен ластик, който се поставя на средния пръст, поради което лопатките отначало се изплъзват много лесно, но така бързо се усвоява правилният ъгъл на вкарване на ръката във водата, както и изкарването й за пренасяне отпред.

Лопатки Finis Freestyler

Finis Freestyler Hand Paddles

Това се единствените лопатки специално проектирани за кроул. Патентованата технология ще принуди плувеца да увеличи до максимум протягането на ръката и да започне завъртане в началото на загребването. Лопатките са с остър връх при пръстите и се разширяват към дланта и китката.

Лопатки Zoggs Matrix

Zoggs Matrix Paddles

Тези лопатки са с хидродинамичен дизайн за подобряване на техниката на загребване, както и ергономичен дизайн за балансиран комфорт и пасване към ръката. Оптималният им размер помага за избягването на раменни травми. Специално проектиран преден край, който помага в началото на загребването. Отворите по лопатката позволяват на плувеца да не губи усещането на водния натиск върху ръката.

Грижи за лопатките

След употреба задължително ги изплаквайте със студена вода. Оставете ги изсъхнат добре. Можете да ги подсушите с кърпа. Не ги изсушавайте със сешоар или друг топлоотделящ уред. Не вкарвайте лопатките в сауна или гореща вана. Не ги оставяйте на слънце.

Speedo Contoured Paddles     Arena Hand Paddle     Hand Paddles     Zura Vortex Paddles     Zoggs Flexi Paddles

Страницата представя снимки на костюми на Speedo, TYR, Arena, Finis, Zoggs и Zura.

Източник SVL

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer