slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Плавници

Floating Swim Fins

Плавниците се използват за подобряване на плувната техника при делфин, гръб и кроул. При бътерфлай и бруст, плавниците са идеални за усвояване на вълнообразното движение. Повечето плавници са изработени от естествена гума, но има и такива направени от термообработен полиуретан с висока плътност, който са и по устойчиви.

Плувецът може да избира между къси тренировъчни плавници с дължина на перото около 5 см. Те са идеални за кроул и гръб, тъй като позволяват нормален ритъм на ритане. Плавниците с нормална дължина на перото (перото е почти толкова голямо, колкото е и ходилото ви) са подходящи за вълнообразното движение при бътерфлай и бруст. За това вълнообразно движение могат да се използват и къси плавници.

Избягвайте плавници с твърдо перо, както и такива с перо по-широко от един до един и половина пъти широчината на ходилото ви, както и перо по-дълго от ходилото ви.

Плавниците удължават ходилото и крака ви, като по този начин правят ритането ви по-ефикасно. В действителност, използването на плавници по време на спринтови тренировки помага за това тялото на плувеца да заема по-обтекаемо положение. Освен това ще усетите, че доброто ритане дава голяма скорост. След като поставите плавниците, започнете бавно, за да могат мускулите ви да се адаптират. В противен случай често се получава схващане на крака при прасеца.

Плавниците спомагат за повишаване на гъвкавостта на крака. Освен това те повишават силата, жилавостта и издръжливостта на краката.

Видове плавници

Има няколко вида плавници, които се използват в плуването.

Плавници с нормален размер

Marlin Flippers

Плавниците с нормален размер (споменат по-горе) ви позволяват да плувате бътерфлай много по-ефективно. Също така помагат за усвояването на плуването с вълнообразни движения. При кроул и гръб не може да се поддържа нормален ритъм на ритане.

Съвет: Когато използвате такива плавници, опитайте се да не ритате съзнателно. Опитайте просто да „влачите” краката си зад вас.

Плавници Zoomers

Zoomers Fins

Първите тренировъчни плавници за плуване. Предлагат се в два варианта: според производителя, червените са по-твърди и са предназначени за спринтьори със силно ритане, докато по-меките сини плавници са за плувци на дълги разстояния. Има много производители, които предлагат плавници като на Zoomers.

Плавници Tritan

Tritan Fins

Това са уникални плавници, които ви позволяват да усетите и удара с крака нагоре при кроула, както и надолу при гърба. Те ви позволяват да усетите ефикасността на ритането два пъти по-добре от които и да е други плавници. Това са единствените плавници подходящи за всички плувни стилове, включително и бруст.

Плавници Zura

Zura Alpha Fins

Формата на тези плавници е уникална и помага по-доброто завъртане на тялото и оптимално ритане. Разположението на перото повишава ефективността при ритането като предава повече сила към самото перо. Ергономичният им дизайн създава комфорт при ползването им. Устойчиви са на хлорирана вода и слънце.

Плавници за бруст

Speedo Breaststroke Fins

Speedo предлагат единствените плавници предназначени за бруст. Характерният им дизайн не позволява да се използват за другите стилове.

Плавници за подобряване на скоростта при кроул

Speedo Speed Training Fin

Това са плавници на Speedo с уникална форма, предназначени за подобряване на времената в кратките разстояния и триатлона. Плавниците са с късо перо и хидродинамичен дизайн. Те дават добър тласък, спомагат за поддържане на темпото на ритане дори при шест удара с краката и постигане на оптимална скорост. Извивката и формата на перото създават повече съпротивление при възстановяването на краката (ритането нагоре), като така се постига балансирано натоварване на мускулите. Дизайнът с отворена пета позволява по-голяма гъвкавост на глезена.

Грижи за плавниците

След употреба задължително ги изплаквайте със студена вода. Оставете ги изсъхнат добре. Можете да ги подсушите с кърпа. Не ги изсушавайте със сешоар или друг топлоотделящ уред. Не вкарвайте плавниците в сауна или гореща вана. Не ги оставяйте на слънце.

Tritan Fins     Aquasphere Zip Fins     Finis Wave Monofin     Finis Mermaid Fin

Страницата представя снимки на костюми на SpeedoFinis, Mares, Aqua Sphere, Marlin, Zoomers, Tritan и Zura.

Източник SVL

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer