slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Плувайте по-бързо с добро положение на тялото

Плувайте по-бързо с добро положение на тялото

Да плувате бързо означава на първо място да сведете съпротивлението до минимум. Можете да намалите съпротивлението чрез добро положение на тялото и добър баланс във водата. Увеличаването на силата е на второ място в това отношение. Richard Quick, един от най-добрите американски треньори, ни обяснява защо и как можете да постигнете това.

Richard Quick е главен треньор на Станфордския женски отбор по плуване, един от най-успешните отбори в NCAA през последните години.

Съпротивление

При увеличаването на плувната скорост, съпротивлението става на втора степен (математически). Необходимата сила, която плувецът трябва да развие за да увеличи скоростта става на трета степен (математически). Това означава, че всеки плувец скоро достига до точката, при която подобряването на загребването и ритането почти не допринасят за увеличаване на скоростта на плуване. Имате усещането, че плувате срещу стена. Можете да подобрите скоростта си като направите тялото си колкото е възможно по-обтекаемо чрез добро положение на тялото и добър баланс във водата и като ги поддържате в оптимални граници по време на плувния цикъл (да останете „в права линия”).

Положение на тялото

Lacey Boutwell показва положение на тялото с високо и ниско водно съпротивление (съответно снимката отляво и отдясно).

Положение на тялото

Характеристиките на положение на тялото с високо съпротивление са висока позиция на главата (когато гледате на пред по време на плуване) и извивка в долната част на гърба (при кръста). Дръжте главата в една и същата линия с гръбначния стълб.

Когато вдишвате при бруст и бътерфлай, опитайте се да запазите това положение на главата. Когато плувате гръб, носът трябва винаги да сочи право нагоре. *При свободния стил носът е нагоре по време на вдишване (при положение на тялото завъртяно на една страна), и после обратно под водата.

Избягвайте извиването на кръста чрез повдигане на таза (снимката отдясно). Това може да се упражнява като опрете кръста си в стена. Уверете се, че целият ви гръб докосва стената. Гледайте право напред. Ако можете да вдигнете ръце над главата си (сякаш се отблъсквате от стената след обръщане) и да докоснете стената, толкова по добре за вас (това изисква добра гъвкавост в ръцете).

Баланс

Все по-добър баланс (от ляво на дясно).

Баланс на тялото

Добрият баланс изисква да се държите на повърхността на водата по корем, както и по гръб.

Когато сте по корем, опитайте се да удължите тялото си, доколкото е възможно, за да запазите оптимална форма. За да направите това, гърдите ви служат като буй, който държи тялото ви над водата. За да прехвърлите тази плаваемост към останалата част от тялото ви, леко притиснете гърдите си във водата. Не издавайте брадичката си напред. Отново добрата гъвкавост на рамената е голямо преимущество (вижте снимката отдясно). Дупето ви и ако е възможно ходилата ви трябва да плуват на повърхността. Ако те потъват, дръжте тялото опънато и извийте горната част на таза назад. Плуването на гръб е по-лесно. Тази балансирана хоризонтална позиция представлява основното положение на тялото във водата при четирите плувни стила.

Автор: FelixGmünder
Източник: SVL

*Когато се вдишва при свободен стил, главата се завърта на една страна като само част от лицето се подава над водата (не повече от половината лице). Ориентир могат да бъдат очите – едното е над водата, а другото е под водата. По този начин на дишане съпротивлението се свежда до минимум.

От SWIMBG.COM

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer