slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Плувни шапки

Speed

Плувките се носят поради няколко причини едни, от които са:
- Да се намали водното съпротивление, особено при състезатели;
- Да се предпази главата и особено ушите от студена вода;
- Да се предпази косата от увреждане от хлора в басейна;
- Да не пада косата върху лицето;
- Като допълнение към цялата ви визия.

Ако косата ви е по-дълга от 5 см вероятно ще предпочетете да носите плувка, за да не пада косата ви върху лицето по време на плуване. В някои плувни басейни плувката е задължителна, за да се предотврати задръстването на пречиствателната система с косми. Плувките действат и като изолация на главата и ушите от студена вода, особено ако са изработени от силикон. Плувци предразположение към инфекции на ушните канали винаги трябва да носят плувка.

Латексови плувки

Латексова плувка Speedo с две лица     Латексова плувка с печат

Изработени са от латекс и са най-разпространени. Пасват идеално на главата и спомагат за намаляване на съпротивлението във водата, заради което са предпочитани от много състезатели. Евтини са, но за сметка на това изискват по-специални грижи като изплакване със студена вода, подсушаване (без сешоар) и наръсване с талк след употреба, за да се ползва по-дълго време и да се предотврати слепване на плувката.

Има специални плувки предназначени за плуване в открити води. Те обикновено са с ярки цветове и са изработени от по-плътен материал за да не се преохлажда главата на плувеца. Една от фирмите производители е Barracuda.

Силиконови плувки

Силиконова плувка Arena     Силиконова плувка Zoggs Ultra Fit    

Изработени са от силикон и много наподобяват латексовите плувки използвани при състезания. Първоначално са замислени като алтернатива за хора чувствителни към латексови материи, но стават популярни заради цветовите варианти в които се предлагат. Силиконът е много по-издръжлив от латекса, което се отразява и в цената на плувките. Една силиконова плувка струва два и дори три пъти повече от една латексова, но пък грижите са по-малко: изплакване със студена вода след употреба (ако се подсушава и се наръсва с талк, както при латексовите плувки, това значително ще удължи периода на ползване).

Speedo Aquablade     Aqua Sphere Анатомична плувка

Произвеждат се в един размер и понякога не пасват толкова добре на всеки както е при латексовите плувки. Предлагат по-добра изолация на главата и ушите от студена вода. Използват се както за свободно плуване така и при тренировки и състезания, но понякога се изхлузват при обръщанията и отблъскването от стената. Също могат да се персонализират като се печата върху тях. Speedo разработи плувка, която се нарича „Aquablade” (пореща вълните). Плувката е релефна с малки точици, което оказва влияние върху турболенцията и намалява съпротивлението.

Плувки от ликра

Speedo Ликра със силиконово покритие

Тези плувки са изработени от ликра, а понякога са със силиконово покритие. Скъпи са и са подходящи единствено за свободно плуване без обръщания и оттласкване от стените. Предпазват единствено от това косата да не пада върху лицето. Задължително се изплакват със студена вода и се подсушават. Лесно се изхлузват. Подходящи са за хора чувствителни към латекс.

Има специални плувки предназначени за плуване в открити води. Те обикновено са с ярки цветове и са изработени от по-плътен материал за да не се преохлажда главата на плувеца. Една от фирмите производители е Barracuda.

Силоконова плувка Speedo с печат      Speedo Flower Cap     Силоконова плувка TYR с печат      Speedo Плувка с каишка

Грижи за плувката

Съхранявайте плувката в калъф предназначен за плувки или в торбичка. Повечето нови модели се продават с такъв. След употреба, внимателно изплакнете плувката със студена вода отвътре и отвън. Можете да я подсушите с кърпа. В къщи извадете плувката от калъфа, за да може да изсъхне добре преди да я приберете. Ако плувката е изработена от латекс, желателно е да я наръсите с талк преди отново да я приберете. Така тя няма да се слепне. Същото се отнася и за силиконовата плувка, ако я прибирате за по-дълго време. Не я изсушавайте със сешоар или друг топлоотделящ уред. Не вкарвайте плувката в сауна или гореща вана. По този начин ще удължите живота й.

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer